Nabelichting - Bart van Leeuwen

9789078905561
€10,00
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis
Een prachtig geschreven, fascinerende autobiografie van een bekende Nederlandse modefotograaf ...Meer informatie

Productomschrijving

  • Artikelnummer:9789078905561
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis

“Het was 1976, ik was zesentwintig en voor het eerst in New York. Weliswaar een jaar later dan ik me had voorgenomen, maar ik was er. Ooit had ik mezelf wijsgemaakt dat je voor je vijfentwintigste in Amerika geweest moest zijn, anders schoot het niet op, maar ik was een hoop tijd kwijtgeraakt met van alles en nog wat, behorende bij het succes dat ik in korte tijd had behaald als jong en talentvol modefotograaf…”

Zijn leven lijkt op een feest zonder einde. Hij reist, fotografeert, geeft gastcolleges en lezingen, ontmoet vele schrijvers en kunstenaars, houdt exposities, heeft het helemaal voor elkaar. Totdat hij getroffen wordt door een grillige spierziekte, Myasthenia Gravis, die zijn bestaan in één keer verandert

Over de auteur
Bart van Leeuwen werd in 1950 in Amsterdam geboren in een familie van beeldend kunstenaars en musici. In 1967 publiceerde hij zijn eerste foto’s in tijdschriften als Hitweek en Gandalf. Nadat hij in 1969 afstudeerde aan de Fotovakschool in Den Haag, volgde een internationale carrière als mode-, reclame- en portretfotograaf met opdrachtgevers als Avenue, Vogue, Elegance en Playboy.

Geïnspireerd door Film Noir, Italiaans Neorealisme en fotografen als Brassaï, Kertész and Lartigue, ontwikkelde hij een verhalende, filmische stijl waarbij altijd werd getracht een reportage element te behouden en die vooral in zijn geënsceneerde modefotografie tot uiting kwam. Meer dan het weergeven van een trend stond daarbij weergave van tijdloosheid en menselijke universaliteit voorop.

Hij woonde in Amsterdam, New York en Parijs, reisde de wereld rond en ontmoette en fotografeerde vele beroemdheden op het gebied van kunst en cultuur. Zijn werk werd veelvuldig geëxposeerd in binnen- en buitenland. Hij gaf gastcolleges op kunstacademies in Amsterdam, Rotterdam en Brussel.

Door Myasthenia Gravis, een auto-immuunaandoening, heeft hij enkele jaren geleden zijn fotografische werkzaamheden moeten beëindigen.

ISBN 9789078905561
216 pagina's
Nederlands
Softcover
Uitgeverij: De Brouwerij / Brainbooks

Reviews

E van den Berg
E van den Berg Geplaatst op March 1, 2017 11:29

Mooi geschreven boek en dan te beseffen dat het geen fictie is maakt het nog meer bijzonder. Leest weg als een mooie roman namelijk.

Marja
Marja Geplaatst op February 13, 2017 09:33

indrukwekkend verhaal van een voor mij onbekende fotograaf. Ik ben tijdens het lezen werk van hem op gaan zoeken en wat een talent, prachtige foto's. De weet dat een verhaal waargebeurd is maakt het voor mij altijd nog interessanter om te lezen. Echt een aanrader om dit boek te lezen en ook eens wat zijn werk te bekijken!

4 sterren op basis van 2 beoordelingen Je beoordeling toevoegen