Kanker is Keihard Knokken - Jorrit Lepstra

9789078905875
€19,50
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis
Over omgaan met de diagnose kanker ...Meer informatie

Product omschrijving

  • Artikelnummer:9789078905875
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis

Als Jorrit Lepstra (1988) volop van zijn studie criminologie en het studentenleven in Leuven geniet, krijgt hij veel last van eczeem en bulten op zijn huid. Hij maakt zich daar niet druk om: heel zijn leven heeft hij al huid problemen. Maar als de bulten hinderlijker en pijnlijker worden en Jorrit erg kortademig wordt, moet hij naar het ziekenhuis. Hij krijgt allerlei onderzoeken en er wordt ook een biopt van een lymfklier genomen…

Op 18 maart 2013 hoort Jorrit in het bijzijn van zijn ouders dat het resultaat van het onderzoek van de Leuvense biopsie de diagnose lymfklierkanker is. Jorrit: ‘We schrokken allemaal verschrikkelijk. Het allerergste was dat mijn ouders helemaal waren ingepakt. Ik had zoveel behoefte om hen stevig vast te houden, maar door de verkleedpartij en de mondkapjes kon dat niet. Voor het eerst zag ik mijn vader huilen. Ik kon dat niet verdragen en zei iets
als: ‘Hier gaan we voor vechten. Dit overwinnen we.’

Vroeger deed Jorrit aan vecht- en verdedigingssport. Dat helpt hem om tegenslagen te verwerken. Als zijn lichaam het toelaat, kan hij flink tegen de bokszak rammen, waardoor hij nieuwe energie krijgt. Ook zijn stage bij defensie heeft hem veel geleerd. Jorrit zoekt steeds naar middelen om zijn emoties in bedwang te houden. Als dat fysiek niet kan, moet het maar anders, bijvoorbeeld door te schrijven. Zo begint hij volledig uitgeput op de avond vóór zijn behandeling een dagboek bij te houden, dat nu verschijnt onder de titel: Kanker is keihard knokken.

Over de auteur
Toen Jorrit Lepstra in 2013 te horen kreeg dat hij kanker had, vroeg hij zijn moeder een schrift voor hem te kopen. Daarin schreef hij over zijn leven met de ziekte.
Dat dat schriftje zou uitgroeien tot een boek waar andere kankerpatiënten misschien hoop en kracht uit zullen kunnen putten had Jorrit toen nog niet kunnen denken.
Toch is dat de bedoeling. Van Jorrits vader Sjoerd, zijn moeder Aukje en zijn broer Thijs.

Het boek is er, Jorrit niet meer. 16 juli 2016 overleed hij.ISBN 9789078905875
Nederlands
Softcover
210 pagina's
Uitgever: De Brouwerij / Brainbooks

Reviews

a
a Geplaatst op March 27, 2017 13:36

Wat een heftig maar gek genoeg toch een mooi boek is dit......

Vaak vinden mensen het moeilijk om met iemand om te gaan die ziek is. Dit boek laat je bijna even in Jorrit zijn schoenen staan.

Wat het bijzonder maakt is dat Jorrit alles zelf heeft opgeschreven en met dat in het achterhoofd maakt dit boek het daardoor persoonlijk.

En wat ik vooral mooi vind aan dit boek is dat Jorrit ongelofelijk sterk is, hoe hij ermee om gaat.Ik denk ook wel dat dit boek iedereen zal raken en misschien ook wel kan helpen hoe je er mee om kunt gaan en vooral hoe je eens vanuit de persoon zelf dit kunt bekijken. Ook zij, de gene die dit vreselijke traject moeten meemaken, zijn gewoon mensen en willen als normaal behandeld worden. Ook al kun je elkaar niet vast houden, er voor de ander zijn is genoeg...

5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen