Ik leef in een wereld die ik niet ken - Marjolijn Markus

9789078905042
€20,00
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis
Over de dementie van mijn vader ...Meer informatie

Product omschrijving

  • Artikelnummer:9789078905042
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis

Koos Markus is een vitale, intelligente man die tot zijn 78e jaar een accountantskantoor heeft. Opeens doet hij zijn auto weg, vergeet hij afspraken, weet hij handig gebeurtenissen te omzeilen of vergissingen te camoufleren en stopt van het ene op het andere moment met zijn zaak. Koos heeft Alzheimer. Zijn dochter Marjolijn is verpleegkundige en wordt nu zijn mantelzorger. Zij neemt de lezer mee in een wereld die steeds minder de zijne is, waardoor ze zowel moeilijke als mooie momenten met haar vader meemaakt.
Door de Ziekte van Alzheimer werden de rollen omgedraaid: daar waar de vader zijn dochter vroeger met veel liefde bij de hand nam, deed zij dit de laatste jaren van zijn leven bij hem.

Over de auteur
Marjolijn de Jong-Markus (1961) werkte 25 jaar in de gezondheidszorg. Toen zij haar werk in de verpleging moest opgeven stond haar wereld op zijn kop. Op het moment dat haar vader de eerste verschijnselen van dementie ging vertonen, legde ze zich vol passie toe op de zorg voor hem en hield ze via een langdurige mailwisseling familie en vrienden op de hoogte van zijn ziekteproces. Deze eerste notities vormden het idee voor dit boek dat ze wilde schrijven als eerbetoon aan haar vader. Niettemin werd het daarnaast ook een boek dat veel inzicht biedt in de ontwikkeling van dementie in het algemeen en hoe je als familie en vrienden met het veranderende gedrag van een dierbare persoon kunt omgaan. Daarmee richt de auteur bovendien onbewust een schijnwerper op de mantelzorg als onmisbare schakel tussen patiënt en het medisch circuit.


ISBN 9789078905042
244 pagina's
Nederlands
Softcover
Uitgever: De Brouwerij / Brainbooks

Reviews

R. Jongstra
R. Jongstra Geplaatst op July 21, 2017 13:50

Zij weet precies de gevoelige snaar te raken.Waar Heleen van Rooijen een mooie documentaire over heeft gemaakt en Hugo Borst inmiddels twee boeken heeft uitgebracht over zijn moeder met dementie, weet Marjolijn Markus (als beginnend auteur) mij echt diep te raken.

Ze beschrijft in haar boek het ziekteproces van haar vader ‘Koos’, maar stelt hierin ook de kwaliteit van de gezondheidszorg aan de kaak. Dit kan zij doen omdat ze van twee kanten ‘ervaringsdeskundige’ is, als verpleegkundige en als mantelzorger.

Dit is voor mij een boek dat er echt toe doet! Alle emoties komen in haar boek voorbij en ik lees tussen de regels door dat ze vanuit haar hart schrijft.

Op een warme, liefdevolle manier afgewisseld met een vleugje humor, neemt ze je als lezer mee in een voor haar en haar vader moeilijke tijd. Menigeen zou hiervan kunnen leren. Ik snap niet dat er niet nog meer aandacht aan dit boek besteed wordt, dat verdient het.

Niet alleen mantelzorgers of mensen die te maken krijgen met dementie, iedereen kan van dit boek en van Marjolijn Markus zelf leren. Gewoon als mens, maar ook als professional.

Ik weet niet of ze ooit nog een boek gaat schrijven, stiekem hoop ik dat wel en kan niet wachten.

Celine
Celine Geplaatst op March 31, 2017 20:30

Een prachtig boek wat zeer de moeite waard is om te lezen als je met dementie te maken hebt. Het is ontroerend en met heel veel liefde geschreven! Dit boek leest heerlijk weg door de fijne schrijfstijl! Kortom een echte aanrader!

Carla
Carla Geplaatst op March 8, 2017 16:34

Allereerst bedankt voor de snelle levering! Ik heb mijzelf gelijk even aangemeld voor jullie abonnement. Ik ben heel benieuwd :) :) :) En over het boek : Ik vind het een emotioneel maar bijzonder boek! Ik heb het boek zelf bijna uit maar wilde echt al even een reactie achterlaten. Het is boeiend geschreven en het lijkt me niet makkelijk om hier als naasten mee om te gaan maar het boek leert je ook wel een beetje hoe je ermee om zou kunnen gaan. Wat kun je beter wel of niet doen, en hoe maak je het zo aangenaam mogelijk voor de persoon zelf ondanks hoe verward je naaste zou zijn.

We mogen in onze handjes knijpen als we gezond oud mogen worden.

5 sterren gebaseerd op 3 beoordelingen Uw review toevoegen