Huszár van De Stijl

€20,75
  • Levertijd:1 a 2 werkdagen
Over het werk en het leven van Vilmos Huszár in Hierden. Bezoek de tentoonstelling van 20 mei t/m 7 januari in het Stadsmuseum Harderwijk ...Meer informatie

Productomschrijving

  • Levertijd:1 a 2 werkdagen
Huszár van De Stijl

In mei 2017 verscheen het boek 'Huszár van De Stijl' van auteur Jos Kunne, met een inleiding door kunsthistoricus Sjarel Ex en historicus Liek Mulder en een voorwoord van Corien van der Meulen, directeur Stadsmuseum Harderwijk. Dit boek is de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling die momenteel is te zien in het Stadsmuseum Harderwijk. Beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960) was in 1917, dit jaar precies 100 jaar geleden, een van de oprichters van de wereldwijd bekend geworden kunstbeweging De Stijl.

De catalogus bevat een biografische schets van Vilmos Huszár, tal van niet eerder gepubliceerde foto's én afbeeldingen met korte beschrijvingen van, de veelal niet eerder vertoonde, werken die op de tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk zijn te bezichtigen. De tentoonstelling duurt tot en met 7 januari 2018.

‘In de beginjaren van De Stijl schreef Huszár in een brief aan zijn vriend Chris Beekman: “Ik houd er niet van om musea vol te stoppen”. Het verklaart misschien waarom het grootste deel van zijn vroege oeuvre uit de jaren 1917-1918 verdween, maar dat draait niemand meer terug. Maar op de Veluwe kwam hij tot weer andere inzichten.'

Een citaat uit deze catalogus dat de Hongaars-Nederlandse kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960) voluit typeert. Door de Nederlandse schilderes Anna Egter van Wissekerke in 1905 in het Haagse kunstmilieu geïntroduceerd, kwam hij een jaar of tien later in aanraking met kunstenaars als Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Hun samenwerking mondde in 1917 uit in de oprichting van het tijdschrift De Stijl, het begin van de gelijknamige wereldberoemde Nederlandse kunstbeweging.

Huszár, een van de ‘founding fathers’ van De Stijl, ging al enkele jaren later zijn eigen, bijzonder gevarieerde weg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenaar die niet alleen naam maakte als schilder, maar ook als ontwerper, kleurenexpert en edelsmid. Halverwege de jaren twintig kwam hij onder de bekoring van het landelijke dorp Hierden, vlak bij Harderwijk. Daar werkte hij tot zijn dood aan een bijzonder gevarieerd, intrigerend oeuvre. De tentoonstelling 'Huszár van De Stijl' in het Stadsmuseum Harderwijk en het gelijknamige boek richten de schijnwerper met name op de latere Huszár.

Over de auteurs
Jos Kunne (1959) uit Harderwijk is journalist en schrijver en auteur van enkele boeken en theaterstukken. Sjarel Ex (1957) is kunsthistoricus, Vilmos Huszár-deskundige en directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Liek Mulder (1942) uit Harderwijk is historicus en auteur van meer dan dertig boeken over de Nederlandse geschiedenis. 

 

Uitgave: Stadsmuseum Harderwijk
Druk: Wedding Nederland Harderwijk
formaat 28 cm bij 24 cm
144 pagina's
Softcover
met illustraies/foto's in kleur


De tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk is te zien vanaf 20 mei tot en met 7 januari 2018.

Reviews

0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen