Dutchies' in de Fleet Air Arm - Nico Geldhof

9789067203982
€44,90
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis
Nico Geldhof beschrijft in dit boek de geschiedenis van een kleine groep Nederlandse vliegers in 1943. ...Meer informatie

Product omschrijving

  • Artikelnummer:9789067203982
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis
Nico Geldhof beschrijft in dit boek de geschiedenis van een kleine groep Nederlandse vliegers in 1943. Zij werden na afloop van hun brevet opleiding bestemd voor operationele dienst op de vliegkampschepen van de Royal Navy. Na de beëindiging van de hiervoor benodigde training volgde hun plaatsing als marinejachtvlieger in de boord squadrons van de Fleet Air Arm. Tijdens de oorlogsperiode van juni 1944 tot Victory Japan Day op 15 augustus hebben zij een opmerkelijke bijdrage geleverd. Hun eerste optreden betrof een serie luchtaanvallen op het Duitse slagschip Tirpitz. Hierna volgde een reeks van luchtacties in het Middellandse Zeegebied. Vanaf begin 1945 keerde de Royal Navy terug in Zuidoost Azië en de Pacific. De Nederlandse marinejachtvliegers hebben ook hier een uitstekende prestatie geleverd! Drie van hen werden belast met het bevel over een Brits boord squadron. Na de Tweede Wereldoorlog hebben zij de basis helpen leggen bij de introductie van het carrierbedrijf binnen de Koninklijke Marine, Hun kennis van zaken, maar bovenal hun oorlogservaring bleek hierbij zeer waardevol te zijn.

Recensie
Na de verovering van Nederlands-Indie door Japan in 1942 wisten enkele tientallen piloten van de Marine Luchtvaartdienst te ontkomen; zij traden toe tot het vliegenierskorps van de Britse Royal Navy, de Fleet Air Arm. In plaats van watervliegtuigen en vliegboten te besturen moesten zij nu vanaf vliegdekschepen gaan opereren en de vele zwart-witfoto's van gecrashte vliegtuigen in het boek tonen dat dit bepaald geen sinecure was. Bij oefeningen en gevechtsacties, vooral in het Middellandse Zeegebied en Zuidoost-Azie, kwamen tien van hen om het leven. Naast een uitgebreide beschrijving van deze oorlogshandelingen bevat het boek ook portretten van al deze oorlogsvliegers, waarin zeer gedetailleerd wordt ingegaan op hun persoonlijke rol, en worden de vliegdekschepen waarop zij dienden en de toestellen waarin zij vlogen in woord en beeld nader toegelicht. Veel is al geschreven over de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Royal Air Force dienden, maar deze prachtig vormgegeven en geillustreerde publicatie doet eindelijk recht aan de landgenoten die voor de Britse marine vlogen. Met register.
Marc Busio

ISBN 9789067203982
260 pagina's
Nederlands
Hardcover
Uitgeverij: Geromy BV

Reviews

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen