De laatste wens van Moek - Albert Heringa

9789078905691
€10,00
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis
In dit boek onthult Albert Heringa dat hij zijn 99-jarige stiefmoeder, die haar leven voltooid vond, hulp bij zelfoding gaf. De 99-jarige Maria (Moek) Heringa was niet ziek maar vond haar leven voltooid en wilde niet meer verder leven ...Meer informatie

Productomschrijving

  • Artikelnummer:9789078905691
  • Levertijd:Op werkdagen voor 14 uur besteld, de volgende dag in huis
Albert Heringa beschrijft in dit boek alle feiten en achtergronden rond het leven en de dood van zijn moeder.

Zij was de vrouw die vanwege haar zelfdoding, met de documentaire van Nan Rosens 'De laatste wens van Moek', in 2010 aan de anonimiteit werd ontrukt.

Hij vertelt over de verschillende fasen in haar leven. Ze was niet echt ziek, maar wel ‘klaar met haar leven’ en wilde geen honderd worden. Ze vroeg haar huisarts haar te helpen. De arts begreep haar wens, maar vond haar nog ‘te goed’ om op haar verzoek in te kunnen gaan. Versterving, stoppen met eten en drinken, leek haar de enige mogelijkheid. Maar daar voelde Moek niets voor. Albert besloot haar te helpen bij haar zelfgeregisseerde dood en haar de anti-malariapillen te geven, die hij had overgehouden aan zijn tropenreizen. In combinatie met een antibraakmiddel en slaappillen maakte ze hiermee een einde aan haar leven.
Heringa beschrijft in detail hoe hij zijn 99-jarige (stief)moeder, die haar leven voltooid vond, hulp bij haar zelfdoding gaf, waarmee hij een strafbaar feit beging.

Het boek wordt geleverd inclusief DVD met de volledige documentaire van Nan Rosens, die eerder werd uitgezonden op NCRV-tv.

Over de auteur
Albert Heringa (Amsterdam, 1942) verloor zijn moeder in de oorlog. Moek werd vanaf zijn derde jaar zijn nieuwe moeder. Hij studeerde bosbouw in Wageningen en werd biologieleraar. Daarna werkte hij in Algerije, Mali en Burkina Faso. De laatste jaren werkte hij free lance als ontwikkelingsecoloog en beleidsmedewerker Milieu bij SNV, destijds de eigen ontwikkelingsorganisatie van Buitenlandse Zaken. Heringa zet zich nu in voor aandacht en autonomie bij een waardig zelfgekozen levenseinde. Daarnaast is hij al jaren vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk.

ISBN 9789078905691
150 pagina's
Nederlands
Uitgeverij: De Brouwerij - Brainbooks

Reviews

MvdR
MvdR Geplaatst op January 3, 2017 11:19

Heel eerlijk en open verhaal van Albert Heringa. Hij vertelt vol liefde over zijn stiefmoeder en haar wens om niet verder te hoeven leven. De bijbehorende documentaire is ook erg mooi gemaakt, de beelden dat ze haar yoghurt eet en de grote lading pillen door moet slikken is uiteraard heftig maar tegelijkertijd ook mooi.

Ik heb respect dat hij zijn verhaal heeft vertelt en door de documentaire ook daadwerkelijk vervolgd is voor hulp bij zelfdoding. Gelukkig heeft hij geen straf uit hoeven zitten en is er door hem weer een discussie op start gekomen.

5 sterren op basis van 1 beoordelingen Je beoordeling toevoegen